تقریبا ۱ درصد از خانمها دچار سقط مکرر میشوند. در این موارد خانمهای باردار باید
به پزشک مراجعه کنند تا علت سقط مکرر جنینشان مشخص شود.
پس از سقط، کاری که انجام میشود این است که بقایای سقط مورد آزمایش قرار گیرد
تا مشخص شود ناهنجاری ژنتیک باعث بروز سقط شده یا دلیل دیگری وجود دارد. بعد از
سقط جنین شما باید آزمایشهایی را انجام دهید تا دلیل واضحی برای بروز این اتفاق پیدا کنید.
APS یا همان سندرم آنتی فسفولیپید یک اختلال خود ایمنی است که منجر به محدودیت
رشد جنین یا از دست دادن آن میشود. این سندرم میتواند باعث افزایش لخته خون شده.
گاهی اوقات زمانی که چنین شرایطی بروز میکند، جفت تشکیل نمیشود.
این آزمایش نشان میدهد که آیا شما مشکلی در تیروئید شما وجود دارد که باعث سقطهای
مکرر میشود یا خیر. ترشح هورمون تیروئید در اندازه درست و منظم میتواند بارداری سالمی
را برای شما رقم بزند.
این هورمون یعنی هورمون تیروکسین اصلیترین هورمون تیروئید است که سطح پایین آن میتواند
رشد جنین را مختل کند.
این آنزیم به تولید ید کمک میکند. وجود آنتی بادی آنتی تیروئید طی حاملگی یک شاخص افزایش
ریسک سقط است. مثبت بودن این تست نشان دهنده وجود آنتی بادی تیروئید پراکسیداز است.
البته داروهای سرکوب کننده ایمنی ممکن است نتایج را تحت تاثیر قرار دهند.
بسیاری از زنانی که دچار سقطهای مکرر میشوند حتی با سطح گلوکز طبیعی، گلوکز ناشتای بالایی
دارند. برای اینکه نتیجه تست هرچه دقیقتر و درستتر باشد باید دست کم ۱۰ ساعت بین آخرین غذایی
که خوردید و آزمایشتان فاصله زمانی باشد. در صورتی که دیابت بارداری کنترل نشود میتواند موجب
بروز خطراتی برای مادر و جنین شود که از جمله این خطرات میتوان به افزایش احتمال سقط مکرر
جنین اشاره کرد.
شاید برای بسیاری از خانمهایی که دچار سقط جنین شدهاند انجام چنین آزمایش سلیاک عجیب بیاید
چون معمولا این بیماری برای بسیاری از افراد بیعلامت است. اما میتواند موجب نازایی و سقط شود.
خیلی از خانمها این بیماری را یک بیماری حاد دستگاه گوارش میدانند اما تنها یک علامت ممکن است
تشخیص این بیماری را در شما قطعی کند. قطعا وجود چنین بیماری پرهیز غذایی سختی را به دنبال دارد.
کمبود ویتامین D به بسیاری از مسائل بارداری مرتبط است. این ویتامین در میان زنان ایرانی کمتر است
و به نظر میرسد مشکلی است که پیش از بارداری باید حل شود و این ویتامین با مکملهای مختلف تامین شود.
برای ارزیابی سقط مکرر ، علاوه بر گرفتن شرح حال و انجام معاینه بالینی، از آزمونهای زیر نیز استفاده میشود:
درمان در بیماران سقط مکرر با علت ایمونولوژیک شامل هپارین، آسپیرین، ویتامین D، ایمینوگلوبولین
تزریقی و یا ترکیبی از این درمانها میباشد. هپارین روزی ۲ بار هر بار ۵۰۰۰ واحد معمولاً در مواردی
که اشکال انعقادی یافت شود تجویز می شود و در این موارد تأثیر آن بسیار بسزا می باشد. مصرف
آن تا انتهای بارداری باید ادامه یابد. گهگاه تا ۶ هفته بعد از زایمان هم توصیه می شود.
مشکل ترومبوفیلی (غلطت خون) یکی از دلایل سقط مکرر می باشد. تشخیص آن غیر از بررسی
تغییرات در جفت و جنین دفع شده با کمک تستهای ژنتیکی و پروتئین ها می باشد. در صورتی که
تمایل دارید در این زمینه اطمینان حاصل نمایید نیاز به انجام آزمایشات می باشد. البته دلایل دیگری نیز
برای سقط وجود دارد، پس الزاماً دریافت آمپول هپارین ممکن است منجر به جلوگیری از سقط بعدی
نشود .در صورتیکه مشکل اصلی، ترومبوفیلی تشخیص داده شود و هپارین کمک کننده باشد شانس
سقط بعدی پائین می باشد.
درمان سقط مکرر جنین با توجه به علت آن پیشنهاد میشود. احتمال بارداری موفق، صرف نظر از نتایج
بررسی، بالا است: درصد موفقیت بارداری در صورت مشاهده نشدن هیچ گونه ناهنجاری ۷۷ درصد
و در غیر این صورت ۷۱ درصد است. چنانچه ناهنجاری کاریوتایپ (اختلال ژنتیکی یا کروموزومی) علت
سقط باشد، والدین غالباً برای مشاروه ژنتیک معرفی میشوند. متخصص ژنتیک اختلال ژنتیکی را
توضیح میدهد و احتمال بارداری طبیعی در آینده را برآورد میکند.
تعدادی از والدین تصمیم میگیرند در طول بارداری بعدی تحت مطالعه ژنتیکی پیش از تولد باشند تا آرایش
ژنتیکی جنین به یکی از دو روش زیر بررسی شود:
افزایش مصرف سبزیجات برگ سبز، میوه های تازه، امگا ۳ و امگا ۶، تخم مرغ، ماهی و مواد لبنی و به
طور کل، داشتن یک رژیم غذایی متعادل می تواند احتمال سقط را کاهش دهد.
مصرف غذائی حاوی ویتامین ب برای زنان باردار یا زنانی که تصمیم به بچه دار شدن دارند به طور جدی
می تواند به مادران برای جلوگیری از تولد نوزاد ناقص یا جنین سقط شده کمک کند. اسفناج سرشار از
اسید فولیک است که یکی از ویتامینهای گروه B است. از نقایص عصبی جنین پیشگیری میکند و
در سلامت جنین نقش دارد.
غذاهای حاوی ب ۱۲فقط غذاهای حیوانی مثل کباب برگ گوشت گوسفند و شتر، تخم مرغ محلی،
کره وروغن محلی و شیر محلی می باشند و نخود و خرما و…حاوی ویتامین ب هستند. سویا حاوی مواد
معدنی غنی و ویتامینهای D ، B2، A است و مصرف آن برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است.
مصرف لوبیا و به عادت ماهانه را مرتب و از سقط مکرر جنین جلوگیری میکند.
مصرف آویشن،پونه و بابونه و غوره برای زنان باردار مفید نیست زیرا باعث سقط جنین میشود. کسانی که
غذای تند میخورند مبتلا به لکهای صورت میشوند، چنانچه حامله باشند نوزادشان ممکن است
لکههایی در بدنشان داشته باشند.
در ادامه توصیه هایی برای جلوگیری از سقط مکرر جنین آورده شده است:
در گذشته مادران سوپ ندول با گوشت نیمه پخته و با سوشی زیاد می خوردند و فرزندان سالم نیز متولد
میشد. غذاهایی که با حرارت پخته نمیشود حاوی باکتری هایی مانند اشرشیا ای کلای، کمپیلوباکتر،
لیستریا و سالونلا که می تواند باعث سقط مکرر جنین، مرده زایی و تولد نوزاد نارس شود. باید بدانید که
فقط غذای کاملا پخته شده را مصرف کنید. شیر غیر پاستوریزه نخورید زیرا حاوی لیستریا است که یکی
از عوامل سقط مکرر جنین بشمار می رود.
برخی مادران فکر می کنند که با مالیدن مداوم شکم به جنین خود آرامش می دهند یا اینکه در زمان بارداری
ترک هایی بر روی شکم ایجاد میشود و نگران این ترک ها هستند و برای از بین بردن این ترک ها از کرم ها
و روغن های مختاف استفاده می کنند و شکم خود را ماساژ می دهند که این کرم و روغن ها جذب شده و
ممکن است خطرناک باشد. بهتر است در صورت استفاده نیز در مقادیر کم و بدون ماساژ استفاده کنید. و
شکم خود را نه اینکه مالش ندهید بلکه در زمان طولانی و در همه طول روز و با فشار نمالید.
برخی زنان فکر میکنند اگر زیاد راه بروند زایمان راحتری خواهند داشت در صورتیکه راه رفتن بیش از حد باعث
زایمان زودرس شده و در کسانی که دهانه رحم آنها کاملا بسته نیست خطرناک است. شما باید بطور ملایم
راه بروید و از انجام ورزش های خطرناک در دوران بارداری که تهدید کننده سلامتی شما و جنین شماست
پرهیز کنید.